🔅نزدیک به یک قرن است قانون سربازی ۲ساله اجباری پابرجاست و تغییری در این رویه ایجاد نشده است، درصورتی که بسیاری از کشورهای جهان متناسب با مقتضیات زمان، این قانون را تغییر دادهاند، اینگونه قوانین باید باتوجه به شرایط و اقتضائات زمانه به روز رسانی و اصلاح شود.
🔅از جمله تبعات منفی دوره سربازی اجباری میتوان به: تأخیر در تشکیل زندگی مشترک، مهاجرت تحصیلی، افزایش سرباز فراری، بیکاری، فشار روانی والدین، عدم اجازه کسب و کار و تولید به جوانان، اشاره کرد.
🔅هماکنون حدود سه میلیون مشمول غائب داریم که این نشان از ناکارآمدی و ضعف قانون در این زمینه است.
🔅جالب اینجاست که همین قانون سربازی فعلی هم کامل و درست اجرا نشده است، مثلا بر اساس ماده۵۵ قانون خدمت سربازی، به اعضای خانواده تحت تکفل سرباز متاهل در طول مدت خدمت باید مستمری پرداخت شود و یا به استناد ماده۸۱ این قانون، خانوادههایی که با اعزام مشمول به خدمت، از نظر تامین معیشت با مشکل مواجه میشوند و قدرت اداره معاش خود را از دست میدهند باید تا پایان خدمت تحت حمایت قرار گیرند، که متاسفانه این موارد امکان تحقق و اجرا نیافته است.
🔅دفاع از امنیت مرز و بوم با اجبار و اکراه و محروم نمودن جوانان از حقوقشان، محقق نمیشود، الگوی دفاع مقدس از این جهت موفق بود که تکیهاش بر نیروهای داوطلب، با انگیزه و جهادی بود.
🔅امیرالمومنین علی علیهالسلام در نامه چهارم نهجالبلاغه فرمودند:
فَإِنَّ الْمُتَكَارِهَ مَغِيبُهُ خَيْرٌ مِنْ مَشْهَدِهِ وَ قُعُودُهُ أَغْنَى مِنْ نُهُوضِه.
آنكه به اكراه همراه تو به نبرد مىآيد، غيبت او بهتر از حضور اوست و در خانه نشستنش، بهتر است از به يارى برخاستنش.